Westlands open podium 18 februari 2018

 

Westlands Open Podium : Opera van Tsjaikovksi

Opera van Tsjaikovksi Het verhaal van Ibn-Hakia 'Het verhaal van Ibn-Hakia' wordt gezongen en gespeeld door de Hakia-groep uit Den Haag in de vertaling van Paul Giesbertz. Het is gebaseerd op het romantische muzieksprookje Iolanta met de betoverend-prachtige muziek uit de laatste opera van Peter Tsjaikovski op libretto van Modest Tsjaikovski over een historische dame uit de Middeleeuwen, de vermeend blinde prinses Yolande van Lotharingen.

In het 15de eeuwse Zuid Frankrijk leeft de blinde prinses Iolanta beschermd in een paradijselijke tuin.

Aan haar vader Koning René zegt de vermaarde Moorse hofarts Ibn-Hakia dat zij moet weten van haar blindheid om ervan te kunnen genezen. Ridder Vaudemont verdwaalt met Hertog Robert tijdens een jachtpartij, ontmoet Iolanta en zij worden onmiddellijk verliefd op elkaar. Doordat Iolante hem tweemaal een witte roos geeft in plaats van een rode, beseft de jonge ridder dat zijn geliefde blind is.

Hij probeert haar het wezen van licht en kleur uit te leggen. De koning ontdekt het, wordt heel boos en dreigt de ridder met de dood; alleen Iolanta's genezing kan hem nog redden. Omdat het leven van haar geliefde op het spel staat, wenst Iolanta dat ze zou kunnen zien. Ze vraagt de arts haar te behandelen en de behandeling slaagt. Nu was Iolante eigenlijk ten huwelijk beloofd aan de hertog van Bourgondië, maar hertog Robert blijkt gelukkig van een ander te houden, dus niets staat het geluk van Vaudemont en Iolanta in de weg. 

 

Rolverdeling

Iolanta, prinses (sopraan): Pauline van Dongen

René, koning (bas)          Wim van der Leeuw

Robert, hertog (bariton)   Paul Giesbertz

Vaudemon, graaf (tenor)  Paul de Leu

Ibn-Hakia, arts (bariton)   Jan Peter Versteege

Marta (counter-alt)          Netty Verseput

Brigitta (sopraan)            Tineke Dijkstra

Laura (mezzo sopraan)    Ankie Korsten

Hofdame 1 (sopraan)      Lucia Schouten

Hofdame 2 (alt)              Margret Schouten

Hofdame 3 (alt)              Roosje Schouten

piano                             Sergey Smirnov

viool                              Frank Zeppenfeldt

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Neem uw (klein)kinderen gratis mee naar onze mooie concerten of de open podia!

Het volgende koffieconcert is op zondag 18 maart 2018 met violiste Danielle Daoukayeva en pianiste Gulmira Issabekova. De zaal gaat open 11.30 uur, concertaanvang is 12.00 uur. Entree volwassenen € 2,50, inclusief koffie, thee, water of limonade. Kinderen hebben gratis toegang. Reserveren is niet mogelijk. Cultureel Centrum Hofboerderij, Hoflaan 1, 2291 CP Wateringen.

Subcategorieën