Japanse gedichtenmiddag

Bijna 30 deelnemers waren op zondag 13 januari jl. bij de workshop over ondermeer “Haiku” gedichten, een aparte Japanse gedichtvorm..In samenwerking met Schrijvers tussen de Kassen was er die zondagmiddag 13 januari een leuke workshop georganiseerd. Enkele leden van Schrijvers tussen de Kassen hadden de weken voorafgaand aan de workshop gewerkt aan een gedichtenketen van 20 gedichten waarbij elk gedicht weer de basis vormde voor de volgende dichter. Zo was een uniek document ontstaan waar meerdere Westlandse schrijvers en dichters aan hebben gewerkt.

Deelnemers waren Marijke van Geest, Nico van de Wetering, Hans Kamp, Wil van der Helm, Ria Nederpel, Lia Spitters en Ineke de Bruin. Daarna konderm de deelnemers zelf aan de slag met deze bijzondere dichtvorm van slechts drie regels. En dat deden velen, met enthousiasme en mooie resultaten. De animo en reacties waren zodaning dat zowel Schrijvers tussen de Kassen, de Culturele Raad als de deelenemers na afloop vaststelden: dit smaakt naar meer!

Expositie Japan maand

Deze winterexpositie staat geheel in het teken van Japan. Werk van Liesbeth de Jonge

De hoofdexposant is Liesbeth de Jonge uit Rotterdam. Na een opleiding in tekenen en schilderen kwam ze door een expositie in Japan in contact met een Japanse kalligraaf en pottenbakker. Hij stimuleerde haar om met klei te gaan werken. De klei heeft haar letterlijk en figuurlijk een nieuwe dimensie gegeven. Uit dit contact is een blijvende samenwerking ontstaan waardoor ze regelmatig Japan heeft bezocht om daar te werken en inspiratie op te doen. Liesbeth de Jonge maakt voornamelijk met de hand opgebouwd werk, “naked raku “ gestookt en gerookt. Een in Japan veel gebruikte methode om keramiek te produceren. Haar werk is sober en geïnspireerd door Japanse vormgeving. Het hangend werk omvat Japanse teksten en tekens in diverse vormen en kleuren Zij is aangesloten bij de Nederlandse Vakgroep Keramisten en werkt en woont afwisselend in Frankrijk en Nederland.

Keramiek van Liesbeth de Jonge


De Opkamer van de Hofboerderij is deze expositie gereserveerd voor Westlandse kunstenaars die “iets” met Japan hebben. Schilderijen en foto’s van Martha Vollering, Jan Hilgerson. Marja Ouwerling en Theo Luiten. In de Burgerzaal wordt gedurende de expositie een tweetal korte films vertoond.

Kortom: een afwisselende expositie die een verrassende indruk heeft van een fascinerend land.

De expositie is nog te bezoeken tot en met zondag 24 februari; met uitzondering van zondag 17 februari 2019 i.v.m. een boekpresentatie.

De openingstijden zijn van 13.30 tot 16.30 uur en de toegang is gratis.

De thema maand: Japan

 

Lezing over de herkomst van het Japanse volk

Zondag 20 januari woonden een kleine 40 belangstellenden deze lezing bij. De lezing ging over de herkomst van het Japanse volk, de positie van het keizershuis en de shogun, inclusief de samurai, en de Nederlandse aanwezigheid in Japan van 1609 tot 1854. 1854, omdat in dat jaar Japan gedwongen werd om het land open te stellen, en Nederland zijnbijzondere positie verloor. Prof. Boot liet zien, dat Japan oorspronkelijk geenszins en ethnische of linguistieke eenheid was, maar dat die eenheid in de loop van vele eeuwen is gecreeerd door een coalitie van aristocratische clans, die vanuit het gebied tussen de huidige steden Kyoto, Osaka en Nara het land veroverd hebben. De leider van de coalitie was het keizershuis, waar de huidige keizers van afstammen. Gedurende een paar eeuwen (7500 tot 1200) wordt de dienst uitgemaakt door de keizer en zijn hof. Dan komen de krijgers op - de samurai, geleid door een shogun. Er zijn drie shogunale families, die successievelijk Japan regeren, tot 1867. De laatste familie, de Tokugawa, sloten vanaf 1641 Japan af voor alle verkeer met het buitenland m.u.v. de Nederlanders en de Chinezen. Chinezen omdat dit natuurlijk - bijna letterlijk - voor de hand ligt; Nederland omdat die over de hele wereld kwamen en daarover regelmatig rapporteerden. Zo bleven ze op de hoogte zonder er zelf te zijn geweest, Het stopte toen bij de zgn. Opium oorlog het verre Engeland tot grote verrassing China versloeg. Het wereldbeeld van de Japanners veranderde voorgoed en de Hollanders verloren hun voorrechten. 

No events