Japanse gedichtenmiddag

in Hofboerderij op zondag 13 januari 15:00 - 16:00

Wel eens gehoord over “Haiku” gedichten, maar u bent er verder onbekend mee? In samenwerking met Schrijvers tussen de Kassen is er zondagmiddag 13 januari aanstaande een leuke workshop in de Wateringse Hofboerderij, waar u gratis aan deel kunt nemen.

Om 15.00 uur wordt kort uitgelegd wat de basisregels zijn voor deze gedichten van drie regels.

De aanwezige leden van Schrijvers tussen de Kassen hebben de afgelopen weken gewerkt aan een gedichtenketen van 20 gedichten waarbij elk gedicht weer de basis vormde voor de volgende dichter. Zo is een uniek document ontstaan waar meerdere Westlandse schrijvers en dichters aan hebben gewerkt.

Deelnemers zijn in elk geval Marijke van Geest, Nico van de Wetering, Hans Kamp, Wil van der Helm, Ria Nederpel, Lia Spitters en Ineke de Bruin. Daarna kunt u, natuurlijk onder begeleiding, zelf aan de slag met deze bijzondere dichtvorm.

Tot slot worden enkele resultaten aan elkaar gepresenteerd. Omstreeks 16.00 uur wordt de
workshop afgesloten. Aanmelden is niet noodzakelijk, maar het aantal plaatsen is beperkt.

Expositie Japan maand

Deze winterexpositie staat geheel in het teken van Japan. Werk van Liesbeth de Jonge

De hoofdexposant is Liesbeth de Jonge uit Rotterdam. Na een opleiding in tekenen en schilderen kwam ze door een expositie in Japan in contact met een Japanse kalligraaf en pottenbakker. Hij stimuleerde haar om met klei te gaan werken. De klei heeft haar letterlijk en figuurlijk een nieuwe dimensie gegeven. Uit dit contact is een blijvende samenwerking ontstaan waardoor ze regelmatig Japan heeft bezocht om daar te werken en inspiratie op te doen. Liesbeth de Jonge maakt voornamelijk met de hand opgebouwd werk, “naked raku “ gestookt en gerookt. Een in Japan veel gebruikte methode om keramiek te produceren. Haar werk is sober en geïnspireerd door Japanse vormgeving. Het hangend werk omvat Japanse teksten en tekens in diverse vormen en kleuren Zij is aangesloten bij de Nederlandse Vakgroep Keramisten en werkt en woont afwisselend in Frankrijk en Nederland.

Keramiek van Liesbeth de Jonge


De Opkamer van de Hofboerderij is deze expositie gereserveerd voor Westlandse kunstenaars die “iets” met Japan hebben. Schilderijen en foto’s van Martha Vollering, Jan Hilgerson en Theo Luiten. In de Burgerzaal wordt gedurende de expositie een tweetal korte films vertoond.

Kortom: een afwisselende expositie die een verrassende indruk heeft van een fascinerend land.

 

 

 

De expositie is te bezoeken van zaterdag 5 januari tot en met zondag 24 februari; met uitzondering van zondag 27 januari en zondag 17 februari 2019.

De openingstijden zijn van 13.30 tot 16.30 uur en de toegang is gratis.

De Hofboerderij ligt aan de Hoflaan 1 teWateringen.

Lezing over de herkomst van het Japanse volk

Zondag 20 januari van 15.30 tot 16.15 uur

Deze lezing gaat over de herkomst van het Japanse volk, de positie van het keizershuis en de shogun, inclusief de samurai, en de Nederlandse aanwezigheid in Japan van 1609 tot 1854. 1854, omdat in dat jaar Japan gedwongen werd om het land open te stellen, en Nederland zijnbijzondere positie verloor.


Dhr. Boot wil u laten zien, dat Japan oorspronkelijk geenszins en ethnische of linguistieke eenheid was, maar dat die eenheid in de loop van vele eeuwen is gecreeerd door een coalitie van aristocratische clans, die vanuit het gebied tussen de huidige steden Kyoto, Osaka en Nara het land veroverd hebben. De leider van de coalitie was het keizershuis, waar de huidige
keizers van afstammen. Gedurende een paar eeuwen (7500 tot 1200) wordt de dienst uitgemaakt door de keizer en zijn hof. Dan komen de krijgers op - de samurai, geleid door een shogun. Er zijn drie shogunale families, die successievelijk Japan regeren, tot 1867. De laatste familie, de Tokugawa, sloten vanaf 1641 Japan af voor alle verkeer met het buitenland m.u.v. de Nederlanders en de Chinezen.

De vraag is, hoe dit gegaan is, en waarom bepaalde beslissingen, b.v. die inz. buitenlandse relaties, genomen zijn zoals ze genomen zijn.

 Entree gratis ( Vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld)

De thema maand: Japan

 

Lezing over het Japanse schrift

Zondag 20 januari van 14.30 tot 15.15 uur


Dhr. Boot zal het hebben over het Japanse schrift (Chinese karakters + de twee reeksen van syllabische tekens), de klank en grammatica van het Japans, en afsluiten met
wat gedichtjes (gemakkelijk uit te leggen, en eventueel uit het hoofd te leren). Dus: wat zie je, wat staat er, en wat kunnen ze er mee doen.

 

Entree gratis (Vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld)